Les novetats del Girona, Temps de Flors 2017

La 62a edició de Girona, Temps de Flors arriba enguany amb més projectes i més espais per visitar respecte la passada edició. Del 13 al 21 de maig es podrà passejar per un total de 195 projectes distribuïts en un total de 156 punts al llarg de l’itinerari floral. Es tracta de 16 projectes i 22 punts més que en l’exposició del 2016.

Alguns dels nous espais que tindran projecte floral en aquesta edició seran el camí del Calvari i la muntanya de la O, on es posaran en valor els elements patrimonials i naturals d’un camí de prop de 3 km de passeig; el refugi antiaeri del jardí de la Infància, on es podrà veure la proposta A través de l’espill, amb un joc de miralls i flors que evocaran la memòria històrica dels gironins; el pont de Sant Agustí, que participa a la mostra i s’uneix així als cinc altres ponts que travessen l’Onyar i que són part del recorregut floral; la plaça de Calvet i Rubalcaba o l’avinguda de Ramon Folch.

Enguany alguns dels projectes que es podran veure durant els nou dies del festival estan centrats en la crisi dels refugiats. De manera espontània, diversos artistes i creadors han proposat obres vinculades a aquesta temàtica. Concretament, es podran veure dos projectes al mirador de les Dones i un altre al centre de la ciutat.

“El Temps de Flors és un projecte de ciutat i, com a projecte de ciutat, no és aliè al que passa a la nostra societat. Per això, com a ciutat acollidora que som, estem satisfets que hi hagi aquesta mirada a la crisi dels refugiats al Temps de Flors. Així com estem satisfets també que hi hagi una mirada a la memòria històrica amb el projecte del refugi antiaeri”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha afegit que Temps de Flors és per als gironins i les gironines “una de les màximes èpoques d’orgull de la ciutat”.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana Yanes, ha explicat algunes de les novetats de l’edició d’enguany i ha volgut agrair la feina feta pel voluntariat, els artistes i les associacions, així com la participació i implicació desinteressada de les persones i entitats propietàries dels espais. També ha destacat l’increment dels micromecenatges i d’empreses que han mostrat el seu interès en patrocinar aquest gran esdeveniment.

Iniciatives com la 6a edició de Girona A Cappella Festival, el Dia Europeu de l’Òpera, la jornada de portes obertes als museus, el Temps de Flors a les escoles, el #gastroflors i el Flors de nit o el 13è Concurs d’Aparadorisme i Decoració Interior completen la programació del festival i mostren la implicació de diversos àmbits de la ciutat en l’exposició. Cal destacar els dos espectacles visuals i musicals, basats en foc, que es portaran a terme les tres nits que el festival s’allargarà fins a la nit: els dissabtes 13 i 20 de maig i el dimecres dia 17: The Musical Fire Kult, a la plaça de Sant Feliu, i Taller de Magnèsia, al passeig Arqueològic –aquest només el dimecres.

Pel que fa a la mobilitat, aquest any el servei de trenet turístic s’ampliarà amb la circulació de tres trenets entre setmana (un més que els anys anteriors) i quatre els caps de setmana. També ampliarà el seu horari la línia 7 del bus urbà durant Girona, Temps de Flors i circularà els dissabtes i els diumenges. Aquest any RENFE tornarà a oferir un 35% de descompte en els bitllets de les persones que vulguin arribar o sortir de Girona en tren d’alta velocitat durant el festival i a més reforçarà el servei amb trens especials el primer cap de setmana i el segon dissabte.

 

En resum, les principals novetats

S’amplien els espais expositius i els projectes presentats

L’edició d’aquest 2017 de Girona, Temps de Flors presenta un notable increment de projectes respecte les anteriors edicions així com una ampliació dels espais expositius. Enguany s’ofereixen un total de 195 projectes ubicats en 156 punts a l’itinerari floral. En total es presenten 16 projectes i 22 punts més que en l’anterior edició.

Passeig Arqueològic i muntanya de la O

La realització del festival floral a Girona és sovint una oportunitat de recuperació i valorització del patrimoni de la ciutat. Enguany, es presenta un intervenció que va més enllà del passeig Arqueològic i relliga, a través d’un passeig de més de 3 km, nombrosos vestigis de la zona de la muntanya de la O; el riu Galligants i les seves fonts; el convent; la mina i ermita del Calvari; la Catedral i Sant Pere, ombrejats per bosquines d’auró negre i llorer, oliverars i una de les millors visuals de Girona. Aquesta actuació ha estat possible per la confluència de prop d’un centenar de persones d’una quinzena d’oficis diferents seduïts per la voluptuositat i els cops d’efecte d’aquest paratge.

Refugi antiaeri del jardí de la Infància

Un altre dels espais que aquest any s’ha volgut posar en valor és el refugi antiaeri del jardí de la Infància. Construït el 1938, aquest refugi va ser el primer dels tres grans refugis col·lectius de tipus cel·lular de Girona, donava protecció a 700 persones durant els bombardeigs sistemàtics que la ciutat va patir durant la Guerra Civil espanyola i era l’únic que disposava de llum elèctrica. Aquest espai, carregat de simbolisme i de memòria, acull en aquesta edició la proposta A través de l’espill, que mitjançant un joc de miralls i flors convida el visitant a seguir una ruta sensorial de percepció visual, so i memòria, posant així en valor la memòria històrica dels gironins i gironines.

Artistes i creadors dediquen el seu projecte a la crisi dels refugiats

De manera espontània diversos artistes i creadors han proposat projectes vinculats a la temàtica de la crisi dels refugiats. El visitant podrà descobrir diverses instal·lacions que, creativament i poèticament, volen provocar la reacció del ciutadà. Es podran veure projectes que donaran veu als refugiats des d’una emocionalitat sincera i sentida, des d’una racionalitat càlida, des d’una solidaritat reflexiva, activa i concreta.

Fins a sis ponts de l’Onyar s’ompliran de projectes florals

Els ponts sobre el riu Onyar conformen una de les imatges que millor defineixen la ciutat de Girona. En aquesta edició fins a sis ponts que travessen el riu Onyar acolliran projectes artístics i florals: des d’alguns dels ponts més emblemàtics, com el pont de Pedra o el pont de Sant Feliu, passant per d’altres de més icònics, com el pont de les Peixateries Velles, fins als clàssics pont de Sant Agustí o el pont de Tomàs de Lorenzana, i fins i tot algun pont en què el visitant descobrirà alguna sorpresa, com el pont de Sant Agustí.

Racons amb encant per descobrir

El festival de les flors de Girona acull cada any centenars de milers de visitants d’arreu. Per tal de facilitar al visitant la descoberta d’aquells espais de l’itinerari que potser sovint passaven desapercebuts, en aquesta edició s’ha volgut posar èmfasi en deu racons amb encant que ajudaran el visitant a anar més enllà dels espais més visitats i així descobrir algunes de les joies més ocultes de la ciutat. Els espais proposats són: el passeig Arqueològic, els jardins de la Francesa, la capella de Sant Cristòfol, les escales de Sant Llorenç, la cisterna i la carbonera del Museu d’Història de Girona, l’església de Santa Llúcia, l’antic Cinema Modern, el refugi antiaeri del jardí de la Infància, el pont de les Peixateries Velles i el pati de les Magnòlies. La informació completa sobre aquests espais es podrà consultar a la revista de Girona, Temps de Flors.

Nits de foc i flors

Els tres dies que el festival obre fins a les 24 h, la llum i el foc s’afegirà a la festa de Girona, Temps de Flors. The Musical Fire Kult i Taller de Magnèsia seran els encarregats de fer gaudir els visitants amb espectacles que es faran a la plaça de Sant Feliu i al passeig Arqueològic, respectivament. The Musical Fire Kult oferirà una actuació basada en l’experiment del tub de Rubens, i en la qual hi haurà una representació visual i auditiva de música en viu amb instruments de foc, els dissabtes 13 i 21 de maig i el dimecres 17 de maig de 22 a 24 h. El dimecres 27 de maig, també de 22 a 24 h, Taller de Magnèsia oferirà petits moments musicals i de foc. Els visitants participaran de l’espectacle amb espelmes que repartiran els mateixos artistes.

10 espais de visita imprescindible

La visita a alguns dels espais de la ciutat continua sent imprescindible dins el marc de Girona, Temps de Flors. Espais com el conjunt romànic de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau, la plaça dels Jurats, els Banys Àrabs, les Sarraïnes, Sant Lluc, Sant Feliu, les escales de la Catedral i els seus soterranis, la Torre Gironella i jardins dels Alemanys, la Casa Lleó Avinay o l’església de Sant Martí Sacosta són alguns dels espais que acolliran espectaculars projectes.

 

  • No comments yet.
  • Add a comment

    També et pot interessar...

    al dia!

    Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

    PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


    Els més populars

    No et perdis res