Erradicant el mosquit tigre des de Girona

Si ets dels que cada estiu acaba com un formatge Emmental ple de picades de mosquit, potser aquesta notícia sigui del teu interès.

L’aplicació gironina que lluita contra el mosquit tigre anomenada Mosquito Alert, s’ha aliat amb la ONU per fer front a les malalties transmeses per insectes i liderarà una iniciativa global per unir els esforços de diversos projectes de ciència ciutadana de tot el món que treballen amb el mateix objectiu.

L’aplicació, que va ser creada pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), el Creaf, l’Icrea i l‘Obra Social la Caixa, promou des de fa tres anys la col·laboració entre ciutadans i científics per detectar i fer seguiment del mosquit tigre, una espècie transmissora de malalties com el Chikungunya, el dengue o el Zika.

La iniciativa, que s’anomenarà Global Mosquito Alert, agrupa científics i voluntaris de tot el món per seguir i controlar mosquits transmissors de malalties. Es calcula que cada any hi ha uns 500 milions de casos de patologies relacionades amb aquests insectes, i que causen 2,7 milions de morts, sobretot a l’Àfrica i a l’Amèrica Llatina.

Els components de Global Mosquito Alert compartiran la informació que generin amb els seus projectes de ciència ciutadana a través del portal Environmental Live, dissenyat i gestionat per l’ONU. Es tracta d’un portal online dinàmic que subministra dades en temps real de tot el món sobre el medi ambient. Aquesta informació està en accés obert i preparada per a treballar-hi des de l’àmbit científic però també apta pel públic general. Així, a través d’aquest portal, Global Mosquito Alert difondrà coneixement i estratègies per la vigilància i el control de mosquits transmissors de malalties i dels seus punts de cria basats en les aportacions ciutadanes.

També incorporarà informació de caràcter sanitari, com les mesures de la molèstia dels mosquits a través de l’experiència dels ciutadans. Per últim, també es posarà en comú informació científica com el seguiment d’espècies de mosquits usant les tècniques d’identificació més recents basades en l’ADN.

  • No comments yet.
  • Add a comment

    També et pot interessar...

    al dia!

    Vols rebre l’actualitat de Girona al teu correu electrònic? 

    PD: No som gens pesats i podràs borrar-te de la llista quan vulguis!


    Els més populars

    No et perdis res